Sofia Joelsson om landslagsplatsen och semifinalspel

Sofia Joelsson om landslagsplatsen och semifinalspel

Ny för säsongen har Sofia Joelsson gjort det storstilat i IKSU. Ett kvitto på det är att den 19 åriga forwarden och right-skytten nu också är uttagen till landslaget och Euro Floorball Tour (EFT) den 22-24 april. 

Hej Sofia, grattis till landslagsplatsen, blev du överraskad? 

– Ja, det blev jag faktiskt. Mitt personliga mål var att få spela i Student VM, och göra bra ifrån mig. Att det eventuellt kunde vara vägen in i landslaget. Att få debutera i EFT är väldigt stort för mig. Landslaget har varit en dröm sedan jag började med innebandy.

Enligt förbundskapten Andreas Lundmark är du ”rivig och väldigt bra runt mål”. Stämmer bra va?

– Ja, det stämmer bra tycker jag. Sedan jag kom till IKSU har jag tränat hårt och förbättrat många delar i mitt spel. Extra roligt är att all tid jag lade på försäsongsträningen betalat sig nu i slutet av säsongen. Trots många matcher på kort tid känner jag mig stark och i bra form.

Du är ursprungligen från Nybro i Småland, är du ortens första landslagsspelare på seniornivå?

– Ha, ha. Ja det är jag. Nybro är en liten ort, innebandy är inte jättestort där. Jag spelade min första innebandy i Nybro IBK, men därefter spelade jag också en säsong i Kalmarsund, som är en större klubb i Kalmar. Efter det fick jag en plats på Riksinnebandygymnasiet, RIG i Umeå. Nu pluggar jag på universitetet och trivs bra i Umeå.

Finns det någon i landslaget som du ser fram extra mycket att få spela med? 

– Anna Jakobsson från Endre, som faktiskt varit lite av min idol. Det skulle vara häftigt att få spela med Anna i landslagströjan. Efter senaste matchen mot Endre tog jag mod till mig och gick fram och pratade med henne. Hon var jättetrevlig. Därefter har vi messat lite.

I IKSU är det normala att du spelar i en formation med Amanda Delgado Johansson (DJ), Julia Nordin, Frida Nordström och Cornelia Fjällstedt. Hur viktig är omgivningen för dig?

– Oj, den är viktig. Jag gillar verkligen spelarna i vår formation. Vi kompletterar varandra. DJ är ganska lik mig i spelsinne, Frida är pådrivare och peppare. Cornelia har bla ett fantastiskt skott och Julia är blixtsnabb. En perfekt blandning av styrka och kompetens.

Hur tycker du själv att du utvecklats sedan du kom till IKSU?

– Ja, som jag svarat tidigare. Jag har definitivt utvecklats i IKSU och tränat på sådant jag måste förbättra. Lite kring det defensiva och en del kring det offensiva med löpningar, spelsystem och liknande. IKSU:s organisation är proffsig och ledarstaben grymma på att slipa fram egenskaper hos spelare.

Hur känns kropp och knopp inför semifinal 4 mot Mora i morgon? 

– Kroppen känns bra. Jag är alltid väldigt ordentlig med återhämtning. För mig innebär det att äta rätt och sova bra i perioden mellan matcherna. Formen finns absolut där. I skallen har jag ingen annan bild än att vi ska vinna i morgon. En bild jag delar med alla andra i laget. Det vet jag med säkerhet.

KAIS Mora-IKSU. Fredag 8 april. Tekning 19.00.

Just nu ligger ingen direktlänk till SSL-Play ute, men du kan gå in på http://sslplay.sportsground.tv och hålla utkik. Mora-tv kommer att sända matchen.