Så ser Amanda DJ på sin säsong

Så ser Amanda DJ på sin säsong

amandakebamandakeb

Hej Amanda, hur tycker du att säsongen har gått? 

– Den har gått bra och varit speciell eftersom jag spelat i två olika lag. Dels fick jag vara en del i FBC Uppsala och deras framgångsrika säsong. Att därefter få spela i IKSU gav mig en kick som individualist. Flytten till Umeå var nyttig för mig, både som spelare och person. Jag trivs väldigt bra i både stad och lag.

Vad känner du att du förbättrat sedan du kom till IKSU?

– Ganska mycket faktiskt. Bland annat går jag rakare på mål nu än vad jag gjorde tidigare. Jag har även blivit bättre i spelet utan boll. Ledarstaben i IKSU är duktiga på detaljer och spelsystem.

Under spelåret har du vunnit VM-guld, blivit nominerad till årets spelare och utsedd till en av Sveriges bästa forwards. Vad rankar du högst? 

– VM-guldet. Sedan är det naturligtvis jättekul att bli nominerad till årets spelare. Det är ett kvitto på att andra tycker att jag gör något bra. Att vara med på listan över forwards är hedrande, eftersom det är tränarna i SSL som utser.

På tal om det individuella prestationer, vilken back är svårast att möta i SSL? 

– Ja, då svarar jag Iza Rydfjäll. En väldig tur att vi spelar i samma lag. Iza är verkligen duktig på allt. En annan som är svår att ta sig förbi är Isabell Krantz i Pixbo. Hon är bra på att skydda boll och snabb när hon fått upp farten.

Förutom IKSU, vilket lag spelar roligast innebandy?

– Endre är att roligt att möta, de spelar en offensiv innebandy. De har även en bra och stor publik och det blir oftast tighta matcher. Dessutom spelar en av mina absolut bästa kompisar i Endre, Elin Gabrielsson. Senast vi möttes åkte jag dit en dag tidigare och umgicks med henne.

Skönt att höra att inte allt är blodigt allvar, finns det andra du umgås med över laggränsen? 

– Ja, naturligtvis med många av mina gamla kamrater i FBC Uppsala. Kvällen innan matchen mot Uppsala åt jag middag med Frida Bäfve och Evelina Sparf (Uppsala och Rönnby). Man får skilja på innebandy och vänskap. I matcherna är det stenhårda fighter mellan oss. Jag och Bäfve spelar ju dessutom mot varandra på planen eftersom hon spelar back.

Vilket lag är svårast att möta? 

– Jag måste nog säga Pixbo. De spelar väldigt disciplinerat och har en stabil defensiv. De har gjort det bra och är värda SM-guldet.

På tal om det, vem är argast i laget efter en förlust? 

– Alla i IKSU är riktiga vinnarskallar, så det är nog jämt mellan oss. Fast ibland kan det vara nyttigt att förlora också.

Hur menar du då? 

– Vid en förlust är det lättare att analysera det man ska förbättra än när man bara vinner. Det är utvecklande i det långa loppet.

Hur ser träningen ut just nu? 

– För stunden vilar jag både kropp och knopp hemma i Uppsala. Det har varit ganska mycket på slutet och jag spelade med landslaget i EFT för ett par veckor sedan. Vilket var säsongsavslutning för mig. Annars blir det en del gymträning, där jag kör mycket skivstång. Sedan springer jag intervaller.

I EFT vann du poängligan och blev uttagen till All-star team. Var det något du förväntat dig? 

– Nej, det är inget man tänker på under turneringen, det viktiga är att det går bra för laget och femman man spelar i. Fast jag blev givetvis jätteglad, det är en ära. Roligt att även Cornelia Fjellstedt blev kom med. Hon är en grym spelare och härlig lagkamrat.

Vilken är din bästa egenskap som spelare? 

– Det är nog mitt spelsinne. Det har räddat mig många gånger. Sedan är jag nöjd med min teknik, även om vissa saker går att förbättra.

Vad gör du när du inte spelar innebandy? 

– Ja, som sagt. Nu är jag hemma i Uppsala. Då träffar jag alla gamla kompisar. Annars försöker jag vila så mycket som möjligt. Är väldigt skönt att vara hemma och bara ligga i soffan på kvällarna.

Om du inte spelat innebandy, vilken sport hade du satsat på då? 

– Fotboll. Jag tillhörde juniorlandslaget. När det var dags att välja valde jag innebandy eftersom jag tyckte det var roligare. Ett val jag aldrig ångrat. När man är yngre är det viktigt att man testar olika sporter, om inte annat så blir träningen mer allsidig.

69349_148214025221572_7698803_n

Har du någon kontakt med dina gamla landslagskompisar i fotboll? 

– Ja, några stycken via Facebook. Maja Andersson som jag spelade tillsammans med är en av mina närmaste vänner. Vi stöttar varandra. Har även lite kontakt med Marija Banusic som nu spelar i Eskilstuna efter att ha varit proffs i Chelsea.

Förra sommaren var du uppe på toppen av Kebnekaise, ska du göra något lika galet i sommar?  

– Nej, i sommar blir det inget sådant. Vad det gäller Kebnekaise så var det en häftig upplevelse som jag verkligen kan rekommendera. I sommar åker jag som vanligt till Gran Canaria ett par veckor. Föddes och växte upp på den ön. Sedan ska jag och Elin Gabrielsson jobba och bo på en innebandycamp i en vecka. Ett läger som drivs av sportkommentatorn Chris Härenstam. Det ska bli jättekul, jag gillar att jobba med barn och ungdomar.

Vad förväntar du dig av nästa säsong? 

– Det är roligt att vi nu får spela Champions Cup. Säsongen förlängs lite känns det som. Sedan är målet att få spela SM-final med IKSU. Det är en dröm jag har haft sedan jag var liten. Utanför planen blir det eventuellt studier. Har sökt några program vid Umeå universitet.

Till sist, har du någon slogan, något eget pepptalk du använder dig av? 

– Nja, kanske ingen speciell. Fast en slogan jag uppskatt för sin enkelhet är ”Just do it”. Oftare är det inte svårare än så.

/bilderna är från Amandas privata arkiv.