Magnus Norrman om förändrings­arbete inom IKSU Ungdom

Magnus Norrman om förändrings­arbete inom IKSU Ungdom

Just nu håller IKSU Ungdom på att förändras, eller åtminstone byter laget målbild. I stället för att fokusera på matchresultat, läggs ännu mer tid, tanke och kraft på att fostra individen. Syftet är naturligtvis att få fram flera nya elitspelare från ungdomsleden.  

IKSU Ungdom består av 24 spelare. Ny coach är Magnus Norrman. En kille med stort IKSU-hjärta, men också med en utpräglad filosofi om hur man formar ett lag, ett kollektiv där alla uppskattar och hjälper varandra. Både på- och utanför planen.

– Ja, det är viktigt för mig. Jag brinner för att få ihop gruppen och dynamiken. Samtidigt är den individuella uppföljningen och lagandan viktig. Våra spelare ska vilja träna, inte känna det som ett måste. Det ska vara kul att träffa sina lagkamrater, inte minst i det vardagliga slitet, säger Magnus.

IKSU Ungdom har nyligen genomför ett läger i Vindeln, ett läger där syftet just handlade om att få spelare, individen att känna sig trygg med sina lagkamrater. Ett mantra för Magnus är att motivation och glädje slår klass. Gillar man varandra och har kul kämpar man också för varandra. Då kommer framgången.

Andra viktiga detaljer i Magnus ledarskap är tydlighet vad det gäller vision och mål. Att samtliga spelare ska vara införstådda i hur resan mot målet ser ut. Vad som förväntas på träning och match, samt i arbetet utanför. Tex kring matcharrangemangen med IKSU Elit.

– Det är principen om allas lika värde som gäller. Ingen ska ”åka räkmacka”. Har vi tester ska alla genomföra dem. Oavsett vad man tycker om den saken. Laget före jaget, även om det begreppet är lite uttjatat. Fast för mig är det jätteviktigt, fortsätter Magnus.

Om spelarna ställer upp på den här filosofin kan de förvänta sig att IKSU levererar tillbaka. Tanken är alltså att förbereda spelare för elitlaget, att de egna leden blir den primära källan i talangjakten. IKSU ska inte behöva gå över någon å efter vatten, utan vara självförsörjande vad det gäller talanger.

– Ser vi i ett kort perspektiv har det fungerat med tex Myra Aggestål, Amanda Boström och Agnes Holmgren. Alla tre har också fått chansen i U19-landslaget. Myra är ju dessutom fullt etablerad i elitlaget. De tjänar som förebilder för de andra i laget, avslutar Magnus Norrman.

Häromdagen spelade IKSU Ungdom sin första match i årets Scandic Cup. Laget mötte Örnsköldsvik och vann med 8-6 efter en jämn och välspelande match. I kväll är det dags för match nummer två, då laget möter Team Kalix. En match som spelas Umeå Energi Arena Vind Öst. Matchen startar 20.00.