Åtta spelare från IKSU i Euro Floorball Tour

Åtta spelare från IKSU i Euro Floorball Tour

En skön vinst med 6-2 mot Mora i går, nu laddas det om till en ny drabbning på fredag. Fast oavsett utgång kan tränare, stab och sportchef räta på ryggen. IKSU har gjort en omtalad säsong och hyllats för sitt sätt att spela modern och attraktiv innebandy.  

En som uppenbart gillar IKSU:s sportsliga utveckling är Andreas Lundmark, förbundskapten för landslaget. Inför Euro Floorball Tour (EFT) är åtta IKSU-spelare uttagna. Med det är IKSU i överlägsen landslagstopp. Jag bad Andreas Harnesk, tränare, att ge sin syn på saken.

Grattis Andreas, vad är det IKSU gör så bra i arbetet med att förädla och förbättra spelare? 

– Framförallt får spelarna bra förutsättningar i IKSU, både innebandymässigt och runt omkring. Det här är även en klubb där spelare, tränare och ledning jobbar extremt hårt för att lyckas. Det ger också individuella framgångar.

Vilka egenskaper anser du att en modern innebandyspelare bör ha? 

– Idag krävs det att man är mer komplett än tidigare. Du ska vara taktisk, ha en mental styrka och ett väl utvecklat spelsinne. Naturligtvis måste du vara i god fysisk form också. Spelet går allt snabbare, vilket ställer generellt högre krav på individen.

Roligt att både Sofia Joelsson och Johanna Hultgren får debutera på seniornivå, var det väntat? 

– Jag hade förväntat mig att de förr eller senare skulle göra det. Båda är duktiga spelare. Möjligen gick det lite snabbare till landslaget än vad jag trott, men den här chansen är de verkligen värda.

Till EFT kan man observera att Cornelia Fjellstedt är uttagen som back och Emelie Wibron som forward. I VM var det omkastat. Förbundskaptenen väljer nu att spela dem som IKSU gör.  

– Ja, det är lite roligt. De flesta har sett de här spelarna som forward (Cornelia) och back (Emelie). När vi vände på det i höstas höjdes en del ögonbryn. Nu är de uttagna i landslaget på de här positionerna. Det är också en typ av kvitto.

Hur scoutar IKSU upp talanger, vilka egenskaper tittar ni på?

– Vi kollar in talangfulla spelare på olika nivåer. Spelare vi tror att vi kan forma och anpassa till vår spelidé. Dessutom har vi ett bra kontaktnät som tipsar. För oss handlar det mycket hur man är som person, att man passar in i helheten. Hos IKSU är laget för jaget ingen klyscha. Det medför att ödmjukhet är ett viktigt drag hos samtliga spelare.

Spelare från IKSU i Euro Floorball Tour (EFT) den 22-24 april i Sandviken: 

Backar

  • Cornelia Fjellstedt
  • Iza Rydfjäll
  • Sofie Andersson

Forwards

  • Josefina Eiremo
  • Amanda Delgado Johansson
  • Johanna Hultgren (debutant)
  • Sofia Joelsson (debutant)
  • Emelie Wibron